top of page

Stop de stille besparingen in de sociale sector, want het leidt enkel tot burn-out, langere wachtlijsten en cliënten die uit de boot vallen.  

 

Investeer extra in (ondersteuning) onderwijs, CLB’s, jongerenwelzijn, VAPH, psychiatrie, ziekenhuizen, rusthuizen, eerstelijnshulpverlening, daklozenopvang, maatwerk, VDAB, NMBS, De Lijn,…. Draag zorg voor je personeel en diensten opdat een warme samenleving mogelijk blijft.

​

Volgende thema's moeten tijdens de volgende legislatuur zeker aan bod komen :

VAPH

shutterstock_105354215 Closeup kind in r

Tegen 2020 zou de Vlaamse Regering zorg verlenen aan allen die een ondersteuningsvraag hebben binnen VAPH. Voor een kleine 15.000 mensen is de ingewikkelde procedure van de aanvraag nog niet rond en is er voor hen geen passende hulp. Naast die 15.000 mensen op de wachtlijst, zijn er mensen voor wie deze administratieve mallemolen te ingewikkeld is en dat zelfs een aanvraag niet gerealiseerd wordt. Ondertussen dreigen voorzieningen meer dan ooit elkaars concurrent te worden en blijven er bedden leeg staan en vloeit er personeel af. Besparingsopdracht van de voorbije regering is bij deze geslaagd. Tijdens een volgende legislatuur moet de procedure van aanvraag onder de loep genomen worden, opdat iedereen een vraag kan stellen en moeten er voldoende middelen vrijgemaakt worden opdat alle mensen met een ondersteuningsvraag de nodige zorg krijgen.

Ook in de jeugdhulp zijn tijdens de voorbije legislatuur de wachtlijsten gestegen voor wie nood heeft aan een intensieve ondersteuning van gespecialiseerde diensten. De intersectorale toegangspoort heeft op geen enkele manier nog contact met de jongere in nood en veel jongeren met grote noden geraken zelfs niet meer op de wachtlijst.

In stilte werd bespaard op de werkingsmiddelen van de voorzieningen Jeugdzorg. De druk op het personeel in de voorzieningen is immens groot geworden omdat er geen rekening gehouden wordt met een eventuele match of groepsdruk binnen de voorzieningen. Tijdens de laatste legislatuur heb ik nog nooit zoveel klachten van burn-out gezien als bij het personeel van deze voorzieningen. Er zijn voorzieningen die een significante personeelswissel hebben moeten doorvoeren en waar nu mensen met relatief weinig ervaring met kwetsbare jongeren het maar moeten redden. Verlaag de administratie van de basiswerkers en zorg dat er meer basiswerkers zijn om de job te kunnen realiseren. Zorg daarnaast dat er meer plaatsen vrij komen opdat situaties niet hoeven te exploderen alvorens toegang te krijgen tot gespecialiseerde hulp. Geef de toegangspoort een menselijk gelaat op lokaal niveau en zorg voor gespecialiseerde trajectbegeleiders.

Jeugdhulp

foto1.jpg

NAFT

Lachend Student in Lecture

In de projecten ter ondersteuning van onderwijs is reeds 10 jaar een ferme besparingsronde bezig. De inkanteling van de persoonlijke ontwikkelingstrajecten in de naadloze flexibele trajecten (NAFT) impliceert dat de meest kwetsbare jongeren geen toegang meer zullen hebben tot ondersteuning in het onderwijs. Want de mensen die deze trajecten moeten uitvoeren moeten vanaf volgend schooljaar dubbel zoveel jongeren bedienen. Doe het maar als je hiervoor met  1/3de van het personeel minder moet draaien dan 10 jaar geleden. Als je werkingskosten en organisatiekosten aftrekt, dan krijgen die organisaties 4.2€ bruto betaald per uur dat ze begeleiders individueel inzetten met een kwetsbare jongere. Dit zorgt ervoor dat er enkel met grote groepen zal kunnen gewerkt worden en dat de meest kwetsbaren uit de boot zullen vallen, omwille van het feit dat het personeel geen ruimte zal hebben voor begeleiding op maat. Ondanks het feit dat veel mensen op de werkvloer dit van de daken schreeuwen is er niemand die zich het lot van deze jongeren aantrekt. Als er niet dringend geïnvesteerd wordt in deze jongeren zal de druk op de intersectorale toegangspoort alleen maar gaan stijgen tijdens de volgende legislatuur. Telkens opnieuw vallen de meest kwetsbaren uit de boot.

Psychische hulp

 

Duizenden jongeren en jongvolwassenen met ernstige psychiatrische aandoeningen krijgen momenteel niet de deskundige hulp die ze nodig hebben. Ook hier dient zich een reorganisatie van het hulpverleningslandschap aan. Er zijn mogelijkheden voor hulp bij privépraktijken. Zorg ervoor dat deze hulp terug betaald wordt en voorzie veel meer residentiële plaatsen en het probleem lost zich op.

kindtekening.jpg

Investeren in een sterk sociaal beleid is een politieke keuze

bottom of page